neděle 16. března 2014

Kdo by se ptal proč tu jsme, kdybychom tu nebyli?


Každý bohémsky laděný jedinec narazil při svých toulkách lokály a hospodami na stejný druh diskutované problematiky. Život. Klademe si otázky o jeho smyslu, důvodu, příčině a konci. Když jsem se před nedávnem zatoulal s kolegy ve slovu do Frýdlantského Snack baru, vyřkl jeden z nich tezi, že snad bylo téměř nemožné, aby život vznikl. Mému smyslu pro matematiku neunikl zásadní nedostatek té teze. „Proč tu tedy jsme?“ ptal jsem se.

Nevěděl. Samozřejmě, že nevěděl. Nikdo to neví, v rámci čeho existuje vesmír, biologové se nemůžou dobrat závěru o vzniku života, samostatná pravděpodobnost mluví proti nám už od počátku pochopitelnosti. V této diskusi jsme se ale shodli, že nejde o to, jak vznikl vesmír. Pouze jak moc bylo pravděpodobné, že ve vesmíru, jaký je, se život objeví. Dívám-li se na to z pohledu živoucí osoby, jak mi ale může připadat pravdivé, že skoro jistě neexistuji? To je samozřejmě nesprávný pohled na věc, protože ve chvíli, kdy život vznikl, už je jeho pravděpodobnost jistá. Ale lze usoudit, že vznikl-li jsem, je pravděpodobné, že to bylo pravděpodobné.

Na druhou stranu, dívám-li se na to zcela neutrálně z pohledu neživého pozorovatele vesmíru, kdyby život nevznikl, neměl by se na to kdo ptát. To, že tu jsem nijak neovlivní pravděpodobnost vzniku života ve vesmíru. Podle výpočtu biologa by se pravděpodobnost, že vznikne život, na základě toho, jak mohl vzniknout, rovnala téměř nule. Z pohledu astronomie vesmír existuje 13,7 miliard let a víme o existenci minimálně jedné formy života tady, na Zemi. Proto Vám astronom bude moci oprávněně tvrdit, že pravděpodobně můžeme v dalších následujících 13,7 miliardách let očekávat vznik jednoho dalšího stromu života, který bude dále růst evolucí. Vzhledem k tomu, že vesmír může existovat ještě mnoho miliard let, ne-li nekonečně dlouho, bylo by hloupé tvrdit, že se něco nemůže stát. Jsou samozřejmě jistá pravidla. Zachování hmoty, limita rychlosti, čtyři základní síly vesmíru...

Nakonec nevíme. Nevíme, a nedozvíme se s jistotou asi ještě nějakou dobu. Jestli se mi teď nad hlavou zjeví bůh a začne nanebevzetí, budu holt za idiota. Ale jestli se tam objeví létající talíř, popíraje, že by byla jeho civilizace důvodem vzniku naší, udělám na Jehovu dlouhej nos.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Děkuji Vám za komentář, a to i v případě, že mě s ním štvete :)