středa 19. března 2014

Horizont události


Co se mě týče, existují čtyři definice horizontu události. Počítám totiž také film Horizont události, kde vesmírná loď Horizont události cestuje k jiné, dávno ztracené lodi, která náhle začala vysílat nouzový signál. A říkám to jen proto, že stojí za to. Dalším horizontem je hranice kolem černé díry, hranice vesmíru, a okraj červí díry.

Nejprve k rozpínání vesmíru. Zajímavé je, že nikde ve vesmíru neexistuje střed, od nějž by se vesmír rozpínal. Vesmír se rozpíná všemi směry stejnou rychlostí. To má za důsledek, že vzdálenější dva body prostoru se od sebe vzdalují rychleji než dva blízké body. Vedle toho navíc vesmír nemá pro rychlost rozpínání dvou vzdálených bodů prostoru žádný limit, jako je například mezní rychlost hmoty a rychlost světla, proto je také možné, aby se od sebe dva velmi vzdálené objekty vzdalovali dokonce rychleji, než světlo. Nejde totiž o pohyb hmoty samotné, ale o hmotu unášenou prostorem. Hranice, za kterou se od nás vše pohybuje nadsvětelnou rychlostí, se nazývá horizont události. Nikdy, ani kdybychom čekali nekonečně dlouho, nemůžeme navštívit, nebo jen spatřit cokoli za horizontem. Světlo je v pohybu směrem k nám rychlostí světla unášeno od nás vyšší rychlostí.

Černá koule představuje horizont
Další horizont události se uvádí v souvislosti s černými děrami. Ve své podstatě má mnoho společného s horizontem vesmíru, pouze není způsoben rozpínáním vesmíru, ale obrovskou gravitační silou černých děr. Úniková rychlost je rychlost, které je třeba dosáhnout, aby bylo možné uniknout z gravitačního působení. Nějaká hodnota je na zemi, ovšem proti černé díře samozřejmě naprosto zanedbatelná. Úniková rychlost se mění podle toho, jak blízko zdroji gravitace se objekt vyskytuje, v závislosti na velikosti gravitační síly. Ta mimojiné způsobuje zakřivení světelných paprsků, takže okolí horizontu události připomíná optickou čočku. V určité vzdálenosti od těžiště singularity úniková rychlost překročí rychlost světla. Zde začíná horizont události, světlo již nemůže uniknout a tím pádem se hranice jeví jako čerň. Nemůže uniknout ani žádná hmota nebo informace. Důsledek je tedy stejný pro oba typy horizontu události.

O červí díře si musím nejprv něco zjistit, ovšem díky tomu, že se jedná o zakřivení prostoru, by se měla chovat dost jako černá díra. Páni, vypadá to, že s těmi definicemi extrémních vesmírných těles si užiju ještě spoustu srandy...

Žádné komentáře:

Okomentovat

Děkuji Vám za komentář, a to i v případě, že mě s ním štvete :)